Siirry sisältöön

Torstaina 15.12.2016 klo 20:00 Puurojamit, Janitsaarijatsin Perinnesoittokunta + vapaat jamit

janitsaarit
 
Lappeenranta Jazz Clubin vuoden viimeisenä tapahtumana järjestetään torstaina 15.12. klo 20 alkaen yhdistetty keikka-ilta ja Puurojamit. Iltamien yhteydessä ravintola Kolme Lyhtyä tarjoaa perinteisesti maittavaa joulupuuroa.
 
Alkuillassa esiintyy Janitsaarijatsin perinnesoittokunta, jonka juuret johtavat Helsingin Kauppakorkeakouluun jo vuosikymmenten taakse. Sillä on paikallinen side mm. pianisti Niilo Isomäen ja pasunisti Vladimir Sgurevin kautta.
 

Käsite janitsaarisoittokunta on perimätiedon mukaan syntynyt siitä, kun sotilassoittokunnat jalkautuivat. Mukaan voitiin ottaa ratsaille soveltumattomia soittimia kuten huiluja, klarinetteja, symbaaleja ja virvelirumpuja. Näiden katsotaan tulleen länsimaiseen taidemusiikkiin 1700-luvulla lainana turkkilaisvaikutteisesta harmonie- ja janitsaarimusiikista.

Janitsaarijatsi puolestaan syntyi noin puoli vuosisataa sitten, kun (Helsingin) Kauppakorkeakoulun ennakkoluulottomat kylterit ryhtyivät luomaan fuusiota haalareissa marssivan torvisoittokunnan ja Bigband-jazzin välille. Tuloksia on dokumentoitu mm keräilijöiden himoitsemalle ”Janitsaarijatsin nousu ja uho” albumille (BPNÖK 751). Kehityslinjan toisessa ääripäässä voidaan nähdä edelleen suurta suosiota nauttiva Boston Promenade bigband. Janitsaarijatsin perinnesoittokunta koostuu vielä elossa olevista janitsaarijatsin pioneereista ja heitä lähellä olevista muusikoista, jotka haluavat ylläpitää unholaan vaipumaisillaan olevia perinteitä.

Soittokunnan ohjelmisto sijoittuu tyylillisesti yli johonkin nahkahousuissa soitettavan laardilyriikan ja Count Basien väliin. Ihanteena on eko-resursseilla tuotettu tukeva Bigband-soundi. Sovitukset on tehnyt Nikke (Nippe) Isomäki, joka oli Boston Promenaden sovittaja ja kapellimestari sen varhaisina janitsaarijatsivuosina.

Soittokunnassa soittavat:

Jussi Saari: trumpetti
Risto Oinaala: kornetti, fluegelhorn
Vladi Sgurev: pasuuna
Josi Heinilä: saksofonit, huilu
Pekka Räisänen: baritonisaksofoni, klarinetti
Nikke Isomäki: piano
Jussi Sipilä: kontrabasso
Mikko Virto: rummut

 
Ilta huipentuu vapaisiin JAMEIHIN, joihin voivat osallistua KÀIKKI HALUKKAAT soittajat ja laulajat. Mukana voi pistäytyä vaikka vain yhden numeron verran ja ottaa tuntumaa yhteismusisointiin kaikkien iloksi. Myös esitettäviä biisejä voi ehdottaa itse ja tuoda mukanaan. Housebandi kootaan paikan päällä Janitsaarien ja Jazzklubin avustuksella. Tällaisia tilaisuuksia tulee harvoin, joten olisi hienoa, jos tämä viesti tavoittaisi lukijoitanne!